Glassklare mål for fremtiden

18 april 2022

Lei av den norske vinteren? Nå kan en vinterhage være løsningen! Siden 1985 har Centrum Glass sørget for at sommeren varer lenger. De gir deg dagens løsninger og tradisjonelt håndverk – som gir deg flotte vinterhager, hagestuer og bad.

Glassmesterens historie i Norge strekker seg tilbake til midten av 1500-tallet. For Centrum Glass begynner den i 1985. Grunnleggerne var Jan Hansen og Halvdan Thon.

Det var Jan som hadde et stort ønske om å starte noe på egen hånd. Han ville være sin egen herre og leide et lokale i Kong Sverresgate. Her i bakgården ble Centrum Bil og Bygningsglass til. Noen år senere ble navnet endret til Centrum Glass.

Sønnen Trond kom tidlig inn i bedriften, og sommerferiene ble tilbrakt som ekstrahjelp. Etter avtjent militærtjeneste i 1991, begynte Trond å jobbe her på fulltid. Det gikk steg for steg: Læretid, fast ansettelse og så overtok han ansvaret. I 1999 kjøpte han seg inn på eiersiden, drev noen år sammen med sin far, før han kjøpte hele bedriften i 2014.

Med fagbrev i glassfaget på plass, ønsket Trond å ta enda et skritt. For fire år siden tok han mesterbrevet. Dermed er Centrum Glass en mesterbedrift, som gir faglig tyngde og trygghet for kundene.

– Vi er totalt fem ansatte, som har vært gjennomsnittet i bedriften siden oppstart. Det er en grei arbeidsstokk å ha. Vi har noen yngre og noen eldre, som er en fin kombinasjon, forteller Trond.

Glassmesteren er godt fornøyd med sine ansatte, som han gjerne trekker frem. De har god arbeidsvilje, flinke til å stå på og har god fysikk, som er viktig i en arbeidsdag hvor tunge løft er en del av jobben.

– Arbeidet er blitt tyngre fordi man har gått fra tolags-vinduer til trelags-vinduer. Men det er jo også kommet flere og flere hjelpemidler som avlaster det fysiske arbeidet. Vi bruker for eksempel kranbiler når vi skal bytte store, tunge vinduer, fortsetter han.

Centrum Glass er også medlem i Glassfagkjeden. En landsdekkende kjede med medlemsbedrifter som har glass som spesialitet. 

Trond Hansen arvet interessen for glass fra sin far Jan, som startet Centrum Glass AS i 1985.

Nyt sommeren – hele året

Bedriften har lang erfaring og bred kompetanse innen glassfaget, både når det gjelder dagens moderne glassløsninger og mer tradisjonelt håndverk som utskiftning av vindusglass samt montering av bilglass og balkonginnglassing.

Kundekretsen består av private, proffmarkedet, stat og kommune og håndverkere. Lokale byggefirmaer benytter seg ofte av Centrum Glass sine tjenester, hvor de som oftest kommer inn på slutten av prosjektet, når montering av speil, dusjglass og innvendig rekkverk skal på plass.

Det absolutt mest populære er vinterhager og hagestuer. Ikke så rart med tanke at Norge har lang vinter og gjerne en kort sommer. Det er ikke så rart vi ønsker å forlenge sommeren.

Med en fullisolert vinterhage blir glassrommet en sann forlengelse av huset ditt. Den er en permanent oppholdssted i glass og aluminium, hvor rommet kan åpnes opp mot ditt eksisterende hus – uten at du mister den gode innetemperaturen.

Hagestue er ofte valget for de som bor i leiligheter og trenger en kombinasjon av uteplass og oppbevaringsplass. Dette er en uisolert innglassing på terrassen som kan brukes 7-8 måneder i året.

Før du bestemmer deg for hvilke løsning du ønsker, er det viktig å tenke gjennom hvilke behov du har og hva du ønsker å få ut av tilbygget. Her er Trond og mannskapet hans behjelpelig med råd og anbefalinger.

– Vi ser på det estetiske. Hva som vil passe til huset eller leiligheten, hvilke modell og type som passer best for din bolig. Det er også viktig å se på nærhet til stue og kjøkken, som er de mest naturlige stedene å ha en vinterhage eller hagestue tilknyttet til. Deretter vurderer vi om det skal være fullintegrert i huset eller som tilbygg, forklarer Trond. 

Helintegrert vinterhage har den beste kvaliteten på glass og trelagssystemet. Vinterhagen må ha et godt fundament, enten en støpt såle eller platting i mur med god varme i.

Trond forteller at Centrum Glass kun leverer vinterhagen, og utfører ikke murerarbeidet selv. Men de setter kundene gjerne i kontakt med dyktige murere. Det samme gjelder snekkere om det er behov for snekkerarbeid for å tilpasse vinterhagen slik at den passer til huset.

Vinterhagene leveres etter skreddersøm, så det er nesten bare fantasien som setter stopper for hvordan den skal se ut.

Trond forteller at som med alt annet, er det noen modeller som det går mer av enn andre.

I fjor leverte de en vinterhage til et ektepar på Nøtterøy. Vinterhagen er innredet som en stue med utsikt. Kunden er kjempefornøyd og bruker vinterhagen så ofte de kan.

Vinterhagen ble satt opp i samarbeid med et lokalt snekkerfirma på Nøtterøy.

Ønsker du en vinterhage på huset må det søkes om tillatelse. Vinterhagen regnes som ekstra bruksrom, og er på lik linje med et tilbygg. Søknaden kan du selv sende inn, eller du kan få snekkeren til å stå for søknadsprosessen.

– Vi hjelper kunden med skisser og tegninger som de skal legge ved søknaden, men selve prosessen må de, eller snekkeren, stå for, sier Trond. 

Lekker vinterhage. Her er det alltid behagelig temperatur og sommerfølelsen sitter i tak og vegger.

Flere og flere boligeiere sier farvel til det tradisjonelle trerekkverket, og erstatter det med glassrekkverk. Det er flere grunner til den økende populariteten: Glassrekkverk er enklere å vedlikeholde, det er mange valgmuligheter når det kommer til design og ikke minst: Du beholder utsikten.

Gode, informative kataloger og brosjyrer, kombinert med god veiledning fra Centrum Glass, er gode hjelpemidler for kunden når de skal velge glassrekkverk. I butikken er det også en utstilling slik at kundene kan se, føle og få et bedre inntrykk av hvilke muligheter de har.

Når du skal sette opp nytt rekkverk må du ikke glemme at du må forholde deg til rekkverksnormen. Det stilles krav til rekkverket som settes opp med tanke på feste og høyde. Minimumskravet for høyde er 1 meter. Bor høyere enn ti meter over bakken, er kravet 1,2 meter.

Rekkverket må også være lagd eller dimensjonert for 1,5 kilonnewton trykkbelastning.

Centrum Glass tilbyr også glass over kjøkkenbenken. Plassen over kjøkkenbenken skal være lett å holde ren, samtidig som det skal se fint ut og være funksjonelt. Med en glassplate montert mellom benk og overskap ivaretar du alt dette. Her er det også mange muligheter. Glasset kan være helt blankt eller du kan velge et glass som er farget slik at den matcher resten av kjøkkenets interiør.

Dusjkabinett på badet er på full fart ut. Nå er det glassdører og dusjhjørner i glass som gjelder. Centrum Glass har lang erfaring med levering og montering av glass og glassvegger til badet. Fordelen med glassvegger er at de slipper inn lyset, er lette å vedlikeholde og skaper en meget eksklusivt look. 

Drømmebadet! Centrum Glass AS står bak dette flotte badet, som er adskilt fra soverommet med glassvegger.

Glass er populært over hele huset

Ønsker du ikke å bygge inn dusjen kan det settes opp en enkel glassvegg mellom toalett og dusj.

– Vi har levert et bad som sitter godt i minne i et funkishus. Eierne ønsket at det skulle være glassvegger mellom bad og soverom. Dette var et prestisjeprosjekt og ganske uvanlig. Resultatet ble meget bra, sier Trond fornøyd.

Uansett hvilken glasstype du er på jakt etter, enten til hus eller bil, kan Centrum Glass hjelpe deg. Ønsker du å forlenge sommeren, om enn for hele året eller med noen måneder, er vinterhage eller hagestue løsningen.

Skulle uhellet være ute og glass knuses, trenger du ikke frykte syv års ulykke. Det er bare å ringe Centrum Glass, som har døgnvakt – året rundt.

For hos Centrum Glass er faget en lidenskap, som de er stolt av å være en del av. De har glass som lidenskap

til toppen