Hagestue i plast, tre eller aluminium?

18 april 2022

Har du lyst på en vedlikeholdsfri vinterhage med maksimal vindusflate er kun det beste godt nok. 
 

Hagestue i plast, tre eller aluminium? 

Vil du ha det beste er svaret enkelt. Her får du begrunnelsen.

Før du slår til på en ny hagestue eller vinterhage bør du ha bestemt deg for hvilket materiale den skal være i. 

Valget er viktig fordi det påvirker pris, hvor mye tid og penger du må bruke på vedlikehold, levetid, og ikke minst utseendet på hagestuen eller vinterhagen.

Synes du det er komplisert? Ikke fortvil. Her guider vi deg gjennom de ulike alternativenes styrker og svakheter.

Det er en grunn til at plast og tre er billigst

– Siden de aller rimeligste løsningene kommer i plast og tre er det lett å la seg friste. Før du bestemmer deg bør du imidlertid tenke gjennom hvorfor du velger å kjøpe en hagestue eller vinterhage, sier Trond Hansen – daglig leder i Centrum Glass.

– Det hjelper jo lite om produktet er billig hvis det ikke blir brukt, eller det ikke passer til huset ditt. I tillegg er det jo en tydelig trend at stadig flere velger bort produkter som krever mye vedlikehold.

Hos Centrum Glass har vi derfor valgt å bruke aluminiumsprofiler, sier Hansen. 

Hvor mye ekstra vedlikehold vil du ha?

– Det er mye fint å si om tre, men det er ikke til å komme ifra at tre er et materiale som krever mye vedlikehold, sier Hansen. De aller billigste alternativene vil for eksempel bli levert helt ubehandlet, og sjelden som ferdige byggesett. Det vil si at du først må bearbeide og kappe til materialene, i tillegg til at de både må grunnes og males i den fargen du ønsker før du starter monteringsjobben. Du må også selv kappe til rammene før du kan sette inn vindusfeltene.

Uansett om dette er noe du gjør selv eller setter bort, vil det derfor påløpe ekstra kostnader som må tas med i beregningen. Vil du unngå dette må du derfor prioritere leverandører som leverer alt du trenger helt ferdig til montering, og det er akkurat det Centrum Glass tilbyr, sier Hansen.

– Det fine med aluminiumsprofiler er at du i tillegg slipper å tenke på løpende vedlikehold. Aluminium er ganske enkelt helt vedlikeholdsfritt. I praksis anbefaler vi riktignok å ta en kjapp runde med hageslangen i ny og ne, men det er hovedsaklig av estetiske grunner. I tillegg er det jo naturlig at man fjerner løv og skitt i takrenner, drenshull og terskler, slik at regnvann, snø og is forsvinner på naturlige måter, fortsetter han.

Nyte utsikten når sola endelig kommer, eller bruke tiden på vedlikehold? 

FRISTET? Se hva vi kan hjelpe deg med her!

Varighet og finish 

– Skal treverk beholde finishen over tid må det jevnlig vedlikehold til for å hindre skader som følge av råte, sopp og insekter. I praksis vil det si at du må pusse og male hagestuen eller vinterhagen like ofte som du maler huset, og i en travel hverdag ser vi jo at dette er noe stadig flere vil slippe, sier Hansen. 

– En uisolert hagestue vil naturlig nok alltid gi temperaturforskjeller, som igjen vil gi fuktighet. Et rammeverk i tre vil da suge til seg fuktigheten som oppstår, noe som først vil gi seg utslag i misfarging i materialet. Om dette ikke blir fortløpende  vedlikeholdt, vil dessverre forråtnelsen starte. 


Aluminiumsprofiler gir godt utsyn!
– I praksis vil ofte den opprinnelige besparelsen ved å velge tre bli spist opp på grunn av løpende vedlikeholdskostnader. Slurver du i tillegg med vedlikeholdet vil det i ytterste konsekvens også redusere hagestuens levetid. Det kan bli en dyrekjøpt erfaring, sier Hansen.

– Men heller ikke plast eller PVC, har en varig finish, og alle som har hatt hagemøbler i plast forstår raskt hva jeg mener, sier han. Det første året ser plasten bra ut, men siden plast er et mykt materiale er det utsatt for riper og andre skader. Når disse først har kommet vil de samle opp skit, og resultatet er at det fort ser slitent ut.

Det sterkeste materialet gir best utsikt 

– En ting mange ikke er klar over, er at valget av profil også påvirker hvor god utsikt du får, sier Hansen.

 En vinterhage i aluminium kan leveres med alle typer glass, og gir heller ingen særlige begrensninger på fasong.
Avbildet modell: Comfort Vinterhage.

– Siden vi bor i Norge er det viktig å velge materialer som tåler vekten av snø, og resultatet er at plast og tre krever grovere dimensjoner på rammeverket for å tåle påkjenningen. Siden aluminium er et langt sterkere materiale kan du i stedet bruke slankere profiler. Resultatet er et mer moderne uttrykk på hagestuen eller vinterhagen, i tillegg til at du får enda større glassflater og dermed enda bedre utsikt, sier Hansen. 

Miljøvennlig

– På dette punktet kommer nok plasten dårligst ut, mens både tre og aluminium enkelt kan gjenvinnes. Akkurat det siste er det faktisk ikke så mange som er klar over, men faktum er at mellom 70 og 80% av all aluminiumen blir resirkulert, så her kan du ha god samvittighet, sier Hansen.

Kun det beste er godt nok

– Centrum Glass har som mål å gjøre kundene så fornøyd med produktet at de også vil bruke  det aktivt. Når vi oppsummerte alle fordelene du får med aluminium kontra alternativene var derfor valget om å kun tilby aluminiumsprofil enkelt.

– Kundene våre setter spesielt pris på at det er helt vedlikeholdsfritt, og siden det er så sterkt kan vi enkelt spesialtilpasse fasongen på profilene slik at de matcher kundens behov. At vi i tillegg kan levere dem ferdig overflatebehandlet i den fargen kunden etterspør, er egentlig bare som forventet når du ønsker det beste, avslutter Hansen. 

Aluminiumsprofilene leveres som standard i hvit, men du kan velge mellom 200 ulike realfarger!
Resultatet er en fiks ferdig ramme som du aldri mer trenger å male. 

LA DEG INSPIRERE: SE BILDER FRA VÅRE PROSJEKTER HER!

til toppen